Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2012 11:54 - КОМИСИЯТА ЗА РАЗСЛЕДВАНЕТО НА КЛАНЕТО В АЛ ХУЛ (СИРИЯ) СЕ ПРОИЗНЕСЕ: ЖЕРТВИ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ СТАНАХА МЕСНИ ЖИТЕЛИ, ЛОЯЛНИ НА ВЛАСТТА
Автор: archivekp Категория: Политика   
Прочетен: 1395 Коментари: 0 Гласове:
2



 На прес-конференция в Дамаск ръководителят на комисията за разследване на клането в Ал Хул генерал Джамал Касем Ас-Сюлейман обяви предварителните резултати от работата на комисията, които показаха, че болшинството от жертвите на клането са местни жители, отказали да участват в антиправителствените демонстрации, подривната дейност и да носят оръжие.

Предварителните резултати от разследването се основават на показанията на очевидци, които твърдят, че в клането са участвали от 600 до 800 бандити, сред тях е имало както местни членове на бандитски формирования, така и такива пристигнали от съседните райони. Съгласно показанията, сътрудниците на силите на реда не са влизали в селото Ал-Хул нито преди, нито след клането.

Всички загинали са били убити или с изстрели от близко разстояние, или с хладно оръжие, по техните тела не са открити никакви следи от бомбардиране, от танкови или  артилерийски стрелби. Телата на онези възрастни хора, показани в редица телевизионни канали, са на бандити, загинали по време на нападението от блокиращите постове на правоохранителните органи.

Целта на акцията, по твърдение на ръководителя на комисията, е била пълното извеждане на този район от контрола на властите.

Генералът съобщи, че в Ал-Хул са били разположени 5 блокиращи постове от силите на сигурността.

Сюлейман подчерта, че Ал-Хул се намира далече от блокиращите постове на силите за сигурност. Терористите, пристигнали тук след петъчната молитва от районите Ар-Растан, Ас-Саан, Бурдж-Каи, Ас-Смалина и др. с подкрепата на местни бандити едновременно нападнали жителите на селото и сътрудниците на силите за сигурност.

При нападението е било използувано тежко оръдие: 6 минохвъргачки, картечници, бронебойни снаряди. Главните удари се извършили на две места: блокиращия пост при влизането в село Талд и площада на Часовниците.

Сюлейман подчерта, че Ал-Хул се намира далече от блокиращите постове на силите за сигурност върху които е било извършено нападение. По време на престрелката сътрудниците не са могли да напуснат местата на дислокацията си, понеже се отбранявали.

Снимките, показани от спътниковите телевизионни канали, както  липсата на разрушения и характера на раните по телата на жертвите доказват, че тяхната смърт не се дължи на обстрел, а от използването на огнестрелно и хладно оръжие.

Предварителните резултати потвърждават, че 5 минохвъргачки са били намерени в село Талд и около него, в случай, че сътрудниците на силите за сигурност се опитат да влязат в селото.

Болшинството от жертвите на насилието са  деца, което доказва, че силите за сигурност и войниците нямат нищо общо с престъплението, обратно от това убийство интерес имат въоръжените групировки, които се стремят да предизвикат външна намеса в САР.

Показанията на свидетелите, имената на които не се огласяват предвид на тяхната сигурност, доказват, че всички жертви са мирни граждани, отказали да сътрудничат на въоръжените бандити, а целта на клането е отмъщение на роднините на депутата в Народния съвет на САР Абдел-Нат Мушалиб.

Извършеното клане от терористите, при пристигането на Кофи Анан, е част от плана, който цели да представи на световната общност картина за началото на гражданска война в Сирия. Но, този план се провали, понеже сирийските власти оказват цялостно съдействие на миротворческата инициатива – заяви главата на комисията.

Разследването продължава и комисията информира МВнР на САР за всички негови детайли, вземайки под внимание въпросът за сигурността на свидетелите, съобщи Джамал Касим Сюлейман.

От своя страна, прес-секретарят на МВнР Джихад Макдеси съобщи, че крайните резултати от разследването ще бъдат представени на международната общност.

Той добави, че сирийската страна сама ще поиска от генерал Муд да посети мястото на престъплението.

Макдеси отбеляза, че определени кръгове се стремят чрез извършване на различни престъпления да разгорят конфликт в сирийското общество, но това няма да може да стане.Странно е съвпадението на визитата на Кофи Анан в Сирия и изтеглянето на посланиците си от страна на Вашинкюгтон и западните страни.

За съжаление, добави той, генсекът на ООН се превърна от миротворец на предсказател за възможна гражданска война.

Макдеси заяви, че съществува постоянна връзка и обмяна на информация между сирийските власти и наблюдателите, и че Сирия прави всичко възможно, което зависи от нея за изпълнението на плана за мирно регулиране, но регионалните държави и опозицията не искат да изпълнят задълженията си към плана на Кофи Анан.

Срещата на президента Башар Ал-Асад с Кофи Анан беше продуктивна и конструктивна, приключи той.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

Архив