Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2012 22:32 - СИРИЯ В МЕНГЕМЕТО НА ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИТЕ САЩ
Автор: archivekp Категория: Политика   
Прочетен: 1848 Коментари: 0 Гласове:
3



imageНа 1 април в Истамбул за пореден път се събраха  ‹‹Групата на приятелите на Сирия››, за да ‹‹осъдят›› Дамаск в испълнението им на плана на специалния посланик на ООН и ЛАГ Кофи Анан. Русия се отказа да участвува на срещата, незовисимо,  че получи покана. Главата на МВнР на Русия С.Лавров заяви на 4 април, че ‹‹подкрепят плана на Анан. Но тук паралелно се провежда поредната среща на ‹‹Групата на приятелите на Сирия››, на която ще се приемат решения, насочени към това, опозицията да не се съгласи на преговори, на решения, засягащи нейното въоръжаване, както и на решения за нови санкции››.

САЩ-НАТО и техните протежета от арабските държави на Персийския залив съвсем не са заинтересовани от мирното уреголиране на ситуацията в Сирия, а подготвят почвата за външна военна намеса.

На истамбулската среща за ‹‹законен представител на всички сирийци›› беше признат опозиционния ‹‹Сирийски национален съвет››, намиращ се в Истамбул, и беше прието решение за необходимостта за установяване на ‹‹временни рамки›› за изпълнението на плана на Анан от Дамаск. САЩ, европейските страни и държавите-членки на ЛАГ се договориха за координиране на санкциите по отношение на правителството на Сирия. Арабските държави от Персийския залив отново обещаха на сирийските метежници пряка, включително финансова и военна подкрепа, заставайки зад разширяването на бойното крило на опозицията – ‹‹Сирийска свободна армия››. (Египет възрази против въоръжаването на сирийската опозиция). По думите на водачът на саудитската дипломация Сауд ал-Фейсал, въоръжаването на опозицията е ‹‹задължително››, понеже противниците на режима на Башар Асад могат да му противостоят ‹‹само с оръжие в ръце››. ‹‹Друг начин просто няма››, заяви на 1 април  ал-Фейсал в Ер-Рияд на съвместната прес-конференция с държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън.

Предложеният от Кофи Анан план за мирно регулиране, одобрен от Съвета за сигурност на ООН, предвижда прекратяване на всички форми на насилие между страните с извеждане на армейските подразделения и тежкото въоръжение, под контрола на ООН. Дамаск, подкрепяйки планът на Анан, настоява страните да прекратят подкрепата на въоръжените групи. За това настоя на 29 март Башар Асад в посланието си до участниците на срещата на високо равнище в БРИКС. По думите на Асад, ‹‹за успеха на мисията на Анан е необходимо концентриране върху отслабването на подкрепата за тероризма, насочен против Сирия, особено,, от страна на тези държави, които въоръжават и финансират терористическите групи››.

‹‹До сега Асад не е направил  абсолютно нищо за изпълнението плана на Анан. САЩ очакват най-напред да се прекратят бойните действия›› - заяви официалния представител на Държавния департамент на САЩ Марк Тонер. САЩ искат от Башар Асад незабавно изтегляне на армейските подразделения от всички конфликтни територии, за да се даде възможност на въоръжените групи да се укрепят и използват подконтролните им територии за плацдарм за по-нататъшни бойни действия. Метежниците са готови ‹‹да прекратят огъня››, само ако армията изведе танковете, артилерията и тежкото въоръжение от подконтролните на антиправителствените сили територии.

  От съседните арабски страни, в частност от Ливан и Турция, продължават да преминават въоръжени метежници.

Както посочи сирийски отговорен източник, действията на въоръжената опозиция са насочени за саботиране ‹‹скъпата карта›› на специалния пратеник на ООН и ЛАГ Кофи Анан, съобщава ИТАР-ТАСС. В интервю на вестник ‹‹Ал-Ватан›› той обърна внимание, че оонския емисар до сега не е успял да убеди редица държави (Катар, Турция и Суадитска Арабия) да прекратят финансирането и въоръжаването на терористичните групи. Дамаск, отбеляза източника, ‹‹има твърдо намерение да изпълни своята част от задълженията и да изведе войските от различните градове до 10 април, но, той очаква да му се предоставят гаранции за наблюдаване на условията по плана на Анан от другите страни››.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

Архив