Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2012 21:43 - МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА РФ ВЪЗНАМЕРЯВА ДА ПРЕМЕСТИ БАЗА НА НАТО В УЛЯНОВСК
Автор: archivekp Категория: Политика   
Прочетен: 2587 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 07.05.2012 21:47


image

Президентът на Академията за геополитически проблеми, докторът на историческите науки генерал-полковник Леонид Григориевич Ивашов коментира намеренията на руското ръководство да премести подържащата база на НАТО от Авганистан в Уляновск на територията на гражданската аерогара „Уляноск-Восточны”.

 

  Проектът за такова съглашение, както съобщи в Държавната дума министърът на външните работи Сергей Лавров, ще се обсъжда в правителството. Но, както е известно на депутатите, преговорите за базиране се водят от руската страна не по-малко от година. При това кулуарно. Съглашението, както поясняват официалните лица, има комерсиален характер. Националната сигурност не се взима под внимание.

 

На въпросът, как преценява намерението на Министерството на отбраната да изгради поддържаща база на НАТО в Уляновск, Леонид Грогориевич отговори:

- Идеята е близка до глупостта. И след това – не може да се разбере, каква е държавната политика по отношение на тази база. Вице-премиеррът Дмитрий Рогозин заявява, че в това няма нищо страшно, ще има само тоалетна хартия и носни кърпи от Авганистан. В замяна ще получим икономическа изгода. За нея говори и губернатора на Уляновска област С Морозов.

 

- Но, по думите на министър Лавров, ще се прехвърля оборудване, техника и воински контингент. Нима вице-премиерът на ОПК не знае за това?

- Разбира се, че не става дума за кърпички. Само където нашият министър на отбраната в официалния си отговор в Държавната дума смеси всичко накуп. Той твърди, че на нас това е изгодно, при това и за безопастността, подкрепяйки САЩ и НАТО в Авганистан, ние намаляваме заплахата за нашата сигурност. По нататък Сердюков говори за транзита на авиационни невоенни товари в и от Авганистан, че това е търговски проект, с който ще се заеме Министерството на транспорта. Министърът на отбраната отели специално внимание на писмото си в Държавната дума на това, че на нас ни е изгодно да развиваме сътрудничеството си с НАТО. И тук вече нищо не може да се разбере…

 

- Едва ли Сердюков би се решил да се изказва без да съгласува с премиера своето виждане.

- Ако се обърнем към предизборните статии на Путин за националната сигурност и външна политика, то в тях еднозначно се казва, че от страна на НАТО и САЩ има прояви на не съвсем дружески отношения по наш адрес. В същност, Путин говори за заплахи. Но как да се отнесем към това, което декларира Путин и върши Сердюков? В това безредие е невъзможно да се разбере, кое доминира. Ако са решили да заработят някоя друга пара, тогава кажете колко, къде ще отидат тези пари и кога ние, експертната общност, ще можем да преценим, съответствува ли тази сума на равнището на накърняването на нашата сигурност.

 

- А може ли да се направи подобна преценка?

- В това е работата, че сигурността е безценна категория. Но в нашата държава не може да се разбере, продава ли се сигурността ни? Ако е да, то колко струва тя и кое е по-важно за държавата – търговията или въпросите на сигурността? И как може да ни устройват отношенията ни с НАТО, които регулярно извършват агресии и унищожават държави? Кой взема връх в триъгълника –Путин – Медведев- министъра на отбраната?

 

- Въпросите са много, но най-важният е:ще укрепне ли нашата сигурност от сътрудничеството ни с НАТО?

- Сътрудничейки на американците, ние предизвикваме заплаха не само от талибаните, но и от всяка радикално настроена част от афганистанското население. Аз смятам, че нетрябва да се правят отстъпки  и да се сътрудничи на американците по въпросите за осигуряване на войските в Авганистан по ред причини.

Авганистан сега се намира на прага на всеобщо въстание срещу окупаторите. А ние помагаме на окупаторите. Неможе да се надяваме, че когато талибаните  дойдат някога на власт, след изтеглянето на американците, че ще забравят, как помагахме на окупаторите. Тук е голямата опастност за Русия.

И къде е ползата от сътрудничеството ни със САЩ и НАТО в Авганистан, в което ни уверява Сердюков? С идването на американците в Авганистан десет пъти нараснаха доставките на наркотици в Русия. Всеки грам наркотик е смърт. За каква национална независимост можем да говорим!

 

- Обществеността, депутатите-комунисти (т.е. депутатите от КПРФ – ред.)са много развълнувани от такива перспективи и недоумяват, защо всичко се извършва тайно?

- За съжаление, у нас властта върху народа се ожесточава. Изборите потвърдиха това. Вместо власта на народа, според Конституцията на РФ ( в чл. 3 се казва, че единственият източник на властта в РФ е нейният многонационален народ), у нас управлява чиновническата бюрокрация, която плюе на мнението и протестите им. Особено в случаите когато очакват да им падне нещо в джоба. Както и с базата в Уляновск – никой не попита нито гражданите на Уляновска област, нито експертите. Чиновниците решиха – и това е.

 

- Уляновската аерогара, чрез която се гласят да пехвърлят не само товари, но и натовски военни, които се намират в опасна близост до нашите секретни обекти. Отговаря ли това на интересите на нашата сигурност?

- Разбира се, натовците няма просто да преминават, но и ще извършват разузнаване. Те и без друго вече знаят почти всичко. Но за нас не е безопасно това, че те ще изучават и усвояват  нашата инфраструктора. Представете си, лети група транспортни самолети. Уляновск-Восточный по някакви причини, метеорологични или някакви други, не може да ги приеме. Значи, те ще кацнат на други наши летища.

 

- На какви?

- Разбира се на военни. И в това, че ще се прехвърлят контингенти, няма нищо хубаво. Днес те ще полетят, а утре изведнъж могат да не пожелаят да си заминат. И тук, в центъра на Русия ще живеят натовски войници.

 

- Сердюков твърди,че ще има митнически надзор.

- Да погледнем договора между Русия и НАТО за статуса в сила от 2007 година. Договорът има форма на закон и там е записано, че натовските войски ще се придвижват из Русия без всякакъв граничен, митнически и друг контрол. Без съмнение, американците ще изпълнят тези решения и няма да допуснат до своите товари и контингенти никакви контрольори. От съглашението през 2007 година, имаме право само нашите мили депутатки да срещнат американците с цветя и да ги целунат по бузите – ето това са всичките ни права.

А натовците по този договор имат право не само да живеят и да се разполагат по нашата територия, без да се съобразяват с юрисдикцията на руската страна. Те могат да поканят тук жените, децата родствениците си, които ще се ползват от същия имунитет, както и военните. Така се държат колонизаторите в колониалните страни. Така ще изглеждат натовците. Това им позволява договора от 2007 година. Наивно е да се мисли, че те ще пристигнат и ще се държат скромно, законопослушно.

 

- За целите на своята колониална политика САЩ и НАТО укрепват ПРО на нашите граници?

- Не само ПРО. Начертаха векторът, че главната заплаха за нас е ПРО, за да отвлекат вниманието от по-мащабните заплахи. Този клас крилати ракети, които те инсталират в близост до нашите граници на корабните групировки, са не по-малко опасни. Тази ударна групировка, в рамките на 4-6 часа може да нанесе бърз глобален удар и да парализира Русия, изхождайки от концепцията на американците… Над Русия са надвиснали много заплахи покрай ПРО.

 

- И  тук в Уляновск ще се появи още една натовска база …

-  Неможе да се разбере, какво иска официална Русия относно сигурността. Ту ние заставаме категорично против разполагането на противоракетна отбрана, след това неочаквано предлагаме: създайте ПРО,  само с наше участие, ние ще ви помогнем. Даже европейците губят умът си, когато слушат подобно нещо. Или казаваме: е добре, създайте база, но ни дайте някаква хартийка, че тя не е насочена срещу нас … заверете я при някой нотариус. Нима това е позиция? Путин пише, че ние не трябва повече да допускаме да се повтори 1941 година, когато държавата и армията не са били готови за война и са платени големи човешки загуби. А нима създаването на бази в центъра на Русия на неприятелски военни структори  ще подобри готовността на страната да отрази агресия? Иска ми се да чуя от властта отговор на този въпрос.

 

- Благодаря, Леонид Григориевич.

Източник „Советская Россия”




Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Архив