Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2012 21:35 - ДЕКЛАРАЦИЯ НА МВНР НА КНДР
Автор: archivekp Категория: Политика   
Прочетен: 1681 Коментари: 0 Гласове:
2



image  САЩ и плаващите в техния фарватер сили, отново задействаха Съвета за сигурност на ООН, извършвайки враждебна акция, накърняваща правото на КНДР да изстрелва спътници.

На 16 април СС на ООН публикува прословутата Декларация на председателя за осъждането изстрелването на спътника в КНДР.

Ние от началото и до края приехме мерки за максимална искреност по мирното изстрелване, което предизвика съчувствие в широката международна общественост.

САЩ, които след неуспешните коварни опити да възпрепятствуват обективното потвърждаване на мирния характер на нашето космическо изстрелване, заклеймявайки го като изпитание на ракета с голям обсег, насилствено помъкнаха в СС на ООН разбойническото искане към КНДР да се откажат от изстрелването на мирен спътник.

Резолюциите 1784 и 1874 на СС на ООН, с които враждебните сили обосновават своята забрана срещу нашето космическо изстрелване, са продукт от диктата, враждебността и натиска в отношенията си с КНДР и са връх на беззаконието, отхвърлящо универсалното международно законодателство.

На страните, неудобни на САЩ, трябва да им се пречи да развиват отбранителна промишленост, а за това е необходимо да бъдат лишени даже от правото да изстрелват мирен космически спътник – ето в кое е разбойническата същност на тези резолюции.

Явното приемане в СС на ООН на подобни двойни стандарти стана възможно защото интересите на тези страни съвпадха в стремежът им да запазят монопола си във високотехнологичната област, в това число и в изстрелването на спътници.

Днешните обстоятелства ясно показват, че принципите за суверинитет и равноправие, фиксирани в Устава на ООН, са ефимерни, които наистина могат да бъдат защитени само със сила.

Във връзка със сериозното накърняване правото на суверенната ни държава да изстреля мирен спътник, МВнР на КНДР заявява:

Първо: Ние решително отхвърляме несправедливата акция на СС на ООН, погазвайки законното право на КНДР да изстрелва спътници в космоса.

Нашата Армия и народа се придържат твърдо на позицията – никога да не допуснат и най-малкия опит да се оскърбява и да се накърнява достойнството на нацията и суверинитета на страната.

Второ: Ние и за в бъдеще ще осъществяваме суверенното си и законно право за усвояване на космоса в съответствие с общопризнатото и универсално международно законодателство, имащо статус на примат над резолюциите на СС на ООН.

Ще укрепваме и разширяваме освояването на космоса, отраслите на космическата промишленост и ще продължим изстрелването на различни целенасочени спътници, необходими за развитието на икономиката.

Трето: Ние повече няма да се съобразяваме със задълженията си по Договора между КНДР и САЩ от 29 февруари, който беше нарушен от самите САЩ със своите откровенни враждебни действия.

Ние от самото начало нееднократно заявявахме, че добросъвестно ще изпълняваме всички договорености в корейско-американските договорености, понеже въпросът за мирното изстрелване на спътника е специално отбелязано в този договор, и предприехме реални стъпки в тази посока.

Независимо от това САЩ ,веднага след публикуването на плана за изстрелване на космически спътник в КНДР, прекратиха продоволствената помощ, оказвана съгласно този договор, а сега оглавиха враждебната акция по накърняване на нашето законно право за изстрелване на космически спътник, използвайки своят статус на председател на СС на ООН.

Следователно, САЩ на практика се отказаха от декларацията си за ‹‹уважение на суверинитета на КНДР и да не се отнася враждебно към нея›› и изцяло разрушиха Договора от 29 февруари.

По такъв начин, ние, освобождавайки се от задълженията си по този договор, можем без всякакви ограничения да предприемаме необходимите ответни мерки, а пълната отговорност за техните последствия ще носят САЩ.

На КНДР е скъп мирът повече от всичко, но достойнството на нацията и суверинитетът на страната ни са по-скъпи.




Тагове:   политика,   новини,   оон,   Други,   КНДР,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

Архив