Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2012 11:04 - ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПОЛИТБЮРО НА ЦК НА КПГ
Автор: archivekp Категория: Политика   
Прочетен: 1125 Коментари: 0 Гласове:
0



 Договореностите на Еврогрупата (от 17 страни на ЕС) за установяване на по-строг контрол върху бюджетната дисциплина няма да доведе до укрепване на еврото или Еврогрупата и няма да доведе до укрепването на ЕС.

Беше постигнат крехък компромис, в който господстват интересите и волята на Германия. Този компромис не е способен да изглади противоречията и да преодолее неравномерността и икономическата криза. При това, даже в самата Германия се оспорва привързаността към строго бюджетно управление.

Обединението на европейският пазар в рамките на ЕС от 1991 и 2000 г. остана в миналото. Дойде време работниците и комунистическите партии или силите вътре в тези партии, които се подчиниха на „закономерностите” на ЕС, да се противопоставят изцяло на империалистическия характер на ЕС, да призовът работниците – народните движения да се разграничат от ЕС, независимо действат ли те в ръководното ядро на държавата в ЕС или в държава-сателит на това ядро.

Народното движение на Гърция и всяка страна – член на ЕС не трябва да бездействат, изчаквайки задълбочаване на противоречията между буржоазните правителства и различните крила на крупния капитал, а трябва да повлияят на събитията. Да се движат в посоката за излизане от ЕС и  установяването на народна работническа власт.

Сега когато става все по-очевидно, че ЕС пази властта и печалбите на монополите. Когато се усилват центробежните сили в неговите рамки, което води до отслабване на този империалистически вълчи съюз, тогава е особено важно да бъде победена опортюнистическата линия, приканваща към утопичното търсене на „пронародния” ЕС. Тази линия води до разоръжаване на народните движения. ЕС и капитализмът е невъзможно да се очовечат.

Трудещите се, народните слоеве са длъжни да се замислят над това коя политическа сила е говорила истината в предходния период и кои сили са се опитали да ги излъжат.

КПГ още с първият си меморандум показа антиработническия-антинароден характер на меморандумите и договореностите на гръцките правителства с ЕС, МВФ и съюзите с международния финансов капитал по реструкторизацията или преразглеждането на гръцкия държавен дълг.

Всички меморандуми и преразглеждания ще доведат до нарастване икономическия банкрут на народа. Тяхната цел е ограничено обезценяване на капитала от старите кредитори на гръцката държава и избягване активирането на „кредитните дефолтни свопове” (СDS), от което групата компании, залагащи на банкрута на Гърция, биха получили печалби.

Контролът и обсъждането за приспособяване на гръцката икономика към новите по-строги изисквания за бюджетна дисциплина в рамките на Еврозоната от гръцкото правителство с тройката, в съответствие с неотдавнашните решения на Еврогрупата, ще доведе до поредните тежки последствия за народа.

Става дума за новата лавина от антиработнически мерки, които ще съпътствуват данъчното ограбване на народа. Новият антинароден пакет от мерки включва: понижаване на минималната работна заплата, заплатите в бившите държавни предприятия с обществено предназначение, 13 и 14 заплата в частния сектор, социалните пенсии и единичното изплащане при излизане в пенсия, застрахователните вноски от работодателите, приемане на специален данък за недвижимата собственост и други постоянни мерки.

Данъчният контрол който се въвежда за борба с отклоняването от плащане на данъци от лицата получаващи високи доходи е само глазурата на тортата. Предизвикателно е намерението за поредното понижаване на данъците върху печалбите на предприятията.

Приспособяването на гръцката икономика към новите бюджетни рамки на еврозоната е дълбоко антинародно. То няма да доведе нито до прекратяване падането на промишленото производство и икономическата дейност като цяло, т.е. до излизане от кризата и до оживление, нито до понижаване на държавния дълг.

Тази рецепта на МВФ и Световната банка, беше приета в Аржентина в условията на кризата. Неизбежното обявяване на банкрут от кредиторите беше направено едва когато нищетата и безработицата доведоха до опасната за капиталистическата власт политическа криза.

Както вътрешният капитал и неговата политическа власт, така и неговите международни съюзници – империалистите никога няма да се погрижат даже за елементарните потребности на работниците и народа, а се занимават единствено с манипулацията на работниците и народните сили. Разлика между крилата на капитала вътрешен и международен няма, те взаимно се допълват един друг, когато става въпрос за получаване на максимални печалби и за манипулиране съзнанието на работниците.

Тези крила на капитала, вътрешен и международен, които призовават днес за връщането на националната валута в Гърция като я свържат с долара или фунта стерлинга, в никаква степен не са загрижени за отмяна на антиработническите, антинародни мерки, намиращи се в меморандума на гръцките правителств, ЕС и МВФ или мерките, които бяха приети от гръцките правителства като претекст от меморандумите, под заплахата да не получат поредната част от заема.

Те крият от гръцкият народ, че валутата на Аржентина не беше свързана с еврото, а с долара, и какво се случи в последствие, нейната относителна свобода не доведе до намаляване на бедността и безработицата.

За това, исканията на работниците и на народните слоеве и борбата в Гърция не трябва да се ограничава със свалянето на днешното правителство, а трябва да бъде насочено за създаване на социални и политически условия за свалянето на властта на капитала, на монополите, за завоюването на работническо-народна власт. За това народното контранастъпление трябва да се разшири, за да стане възможно цената на кризата да бъде платена от крупния капитал, за да се промени баланса на силите във вреда на политическите прислужници на ЕС и управляващата класа.

Не е истина, че тази борба ще се води само на регионално равнище, в глобализирания свят, където ще господствуват само силните капиталистически интереси и заплахата от насилие от страна на техните власти.

Не е истина, че борбата за работническа-народна власт в Гърция, вследствие на вече казаното, отрано е обречена на поражение.

Истина е, че едни и същи противоречия, в задънената улица на буржоазното управление, са печална переспектива за труда, доходите, равнището на живот на работническата класа, наемните трудещи се и другите народни слоеве съществуват в много страни на Европа и в другите континенти, започвайки от съседна Италия и стигайки до далечна Австралия, от Ирландия до Близкия Изток.

Още повече, че капиталистическата конкуренция в Източното Средиземноморие и в Близкия Изток все повече се превръща във война за контрол на пазарите за суровини и транспортни пътища.

В бъдеще народите на Европа, работническата класа и народните средни слоеве ще се откажат от империалистическите съюзи, ще бъдат солидарни с работническите-народни съюзи, борещи се за сваляне на буржоазната власт в страните с по-силна или по-слаба капиталистическа икономика, намиращи се на по-голямо или по-малко равнище в капиталистическата държава на империалистическата пирамида.

Тази линия на борба е необходима за оцеляването на големият брой наемни трудещи се и самозаети, пенсионери и младежи от народните семейства.

КПГ отдава и ще отдава всичките си сили в жестоката класова борба – единствената перспектива за народа.

Политбюро на КПГ        



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Архив