Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2011 10:59 - НАЦИЯТА НИ СТАВА ВСЕ ПО-БЕДНА И НЕЩАСТНА
Автор: archivekp Категория: Политика   
Прочетен: 894 Коментари: 0 Гласове:
0



Липсата на закони (антинародните закони – б.р.), абсурдните политически шантажи, атеизмът на българското общество и мътната вода на Безкрайния преход създадоха отлични условия за избуяване на най-пагубния от седемте смъртни гряха в християнството – алчността.

Всички видяхме пагубното щение какво направи с морските ни курорти, с язовирите, обградени от дворци на политици, престъпници, прокурори и метничари. Заради алчността на един човек, който не пожела да се охарчи за екология европейците закриват „Брикел” и хиляди хора остават без работа.

Общественото богатство е прераазпределено по невъобразим начин, който би шокирал всеки нормален човек в света. Няма я голямата средна класа, но има шепа съмнителни милионери, митничари, наркобосове, политици с обръчи от фирми и цигански барони с гротескни богатства. В същото време милиони хора бедстват с по стотина-двеста лева на месец.

Корупцията не се дължи толкова на искащите рушвети чиновници, а на предлагащите, които искат по нечестен път да се сдобият с желаното благо, да спечелят незаслужено търга, да получат някаква привилегия, да изпреварят и измамят другите.

Предлагащите подкуп и готовите да го направят, за да спечелят, в България са почти всички. Факт е, че почти всички стоки – от доматите до комбайните – за да стигнат до пазара, няколкократно увеличават цената си, обогатявайки неимоверно алчни посредници. Това е практика вече близо две десетилетия.

Никъде в целия свят няма такива норми на печалба, както у нас. Обувните магазини обявяват цеви с 100-300 процента надценка. Цените на джиесемите и техните аксесоари са надути също със стотици проценти. Цените на парното и тока са неестествено високи. На таксиметровите услуги – също. Една нощувка в хотел е с цена няколко средни месечни пенсии. С една пенсия можеш да си купиш една хаванска пура. Зъболечението е непомерен лукс и привилегия на богоизбраните. Да сте виждали възрастен човек със зъби?

През последните години в обществото е налице особена тенденция на кастово обогатяване. Освен политиците и държавните управници, които без изключение ползват властта по най-алчния начин за лично обогатяване, в листата на избраните последователно се вляха на обособени кохорти: митничари, нотариуси, прекупвачи и др., които в никакъв случай не са по-ценни за обществото в сравнение, например, с учителите, професорите, медицинските сестри или инженерите.

Известно е, че ако едно общество се развива без спазване на моралните закони за добро, истина и справедливост, то е осъдено на гибел. Много отдавна е известно, че алчността е разсадник за всички злини, включително престъпността (у нас пет-шест пъти по-голяма от официално отчитаната), бедността, ширещата се простащина. Алчността е основната причина за състоянието, в което сме. Заради нея е толкова мрачно демографското ни бъдеще. Да сте виждали млад човек, който не мечтае да напусне България?

Защо няма християнска човещина във взаимоотношенията помежду ни, а тя е заменена с острото желание на всеки да надхитри, да излъже и да измами другия? Причината е в липсата на обществена нравственост и на нравствени корективи, в липсата на съвест и на отговорност. Как да ги има, когато огнищата на нравствеността и човешкото усъвършенстване – църквата, образованието и куртурата – са нарочно безпощадно унизени? А може би, уви, и вече умъртвени. Дано не е така. Дали причината не е в особеностите на българския национален характер? Народът ни казва „Очи синор нямат”, и сякаш поставя обезсърчаваща диагноза на самия себе си. А в същото времевсеки от нас знае, че „Който ламти за многото, изгубва и малкото”, но счита, че правилото не се отнася за него. И продължаваме, сравнявайки се с другите, завиждайки и измъчвайки се, погубвайки се, да жадуваме голямото богатство, да очакваме цял живот Големия удар и Голямото охолство. А в същото време все ставаме по-бедни и по-нещастни.

Препечатваме тази статия от в-к „Република” въпреки известен уклон на автора в религиозна насока поради ясно посочените недъзи на буржоазното общество, в което живеем.

 

Проф. Петър Иванов    “КД”
Източник




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

Архив