Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2011 14:43 - ПОЧИНА ОСНОВАТЕЛЯ НА ПАРТИЯТА НА ТРУДА (ПТБ) НА БЕЛГИЯ ЛЮДО МАРТЕНС
Автор: archivekp Категория: Политика   
Прочетен: 834 Коментари: 0 Гласове:
0



След тежко и продължително заболяване, сутринта на 5 юни 2011 година, почина бившият председател на Партията на труда на Белгия Людо Мартенс роден през

image

1946 г. Заедно с Пол Гооссенс и Валтер Де Бек Людо Мартенс беше един от най-известните студентски лидери по време на събитията през май 1968 година. Той донесе прогресивните идеи от целия свят в университетите чрез създаването на студентско профсъюзно движение (СПД), разви солидарността с борбата на чернокожите американци за равни права, бори́ се против ограничеността на национализма и положи големи усилия за развитието на солидарността между студентските и работническите движения.

През 1979 година Людо Мартенс стана един от създателите на лявата Партия на труда на Белгия, образувала се в хода на сливането на студентското и работническото движение в бурните 70-те години. Людо Мартенс превърна в реалност лозунга „ На служба на народа” по дългия път за оказване на подкрепа на организациите „Здравеопазване за народа” (ЗДН) на Крис Меркс. Единадесет медицински центрове ЗДН, които днес „безплатно обслужват повече от 25 000 пациенти, бяха и остават едни от важните резултати от работата на ПТБ. Лявата партия ПТБ днес наброява 4 500 членове и има първични партийни организации в 30 градове и в 120 предприятия из цяла Белгия.

Людо Мартенс ръководи Партията на труда на Белгия до      1999 година и особено активно се занимаваше с Конго в последните деситилетия от живота си. С книгите си за конгоанските борци за свобода Патрис Лумумба, Пиер Мулеле и Леони Або той искаше да окаже подкрепа на прогресивното движение в Конго. Да се върне историята на нейните творци, както той обичаше да казва.

Днес, за съжаление, ни се налага да върнем историята на самия Людо. Той остави две деца.

Скромната мемориална церемония в негова чест ще се състои в неделя 26 юни следобед на de Passage в Брюксел – се казва в съболезнователната телеграма на ПТБ.

ЦК на БКП и всички български комунисти, изказват искрените си съболезнования на семейството и бойните другари на големия приятел на БКП и България др. Людо Мартенс.

ЦК на БКП




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив