Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2012 20:57 - РАЗМИСЛИ НА ФИДЕЛ КАСТРО
Автор: archivekp Категория: Политика   
Прочетен: 1442 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.05.2012 20:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

imageВнимателно наблюдавах Обама по време на знаменитата Среща на върха. Понякога го надвиваше умората и той неволно закриваше очи, а по някога откровено спеше с отворени очи.

 

В Картахенa се състоя не съвещание на слабо информирани президенти, а заседание на официалните представители от 33 страни на това полукълбо, преобладаващото болшинство от които искаха отговори по отношение на трансцеденталните икономически и социални проблеми, с които се сблъскваше региона на света с най-неравното разпределение на богатствата.

 

 

Аз не искам да предупреждавам милионите хора, способни дълбоко и хладнокръвно да анализират проблемите на Латинска Америка, Карибския регион и останалите страни на глобализирания свят, където малко владеят всичко, а останалите нямат нищо. Системата, наложена от империализма на това полукълбо, както и да я наричат, се изчерпи и не може да продължи съществуването си.

 

 

В близко бъдеще наред с другите трудности на човечеството ще му се наложи да противостои на проблеми, свързани с климатичните промени, сигурността и изхранването на растящото население в света.

 

 

Мощните проливни дъждове се изсипаха  върху Колумбия и Венецуела. Анализът показва, че през март тази година температурата на въздуха в Съединените Щати превишава средната с 4,8 градуса по Целзий, регистрирана за цялата история на наблюдение на температурата. Последствията от такива изменения са добре известни на столиците на главните европейски страни, те поразяват с катастрофалните си проблеми за човечеството.

 

 

Народите очакват от политическите ръководители разумен отговор на тези проблеми.

 

 

Колумбия, страната където се състоя дискредитираната Среща на върха и нейнния трудолюбив и самоотвержен народ имат необходимост, както и всички останали, от сътрудничество със своите латиноамерикански братя – венецуелци, бразилци, еквадорци, перуанци и други, способни да извършат това, което САЩ със съвременното си оръжие, експанзионизъм, със своята ненаситност към материални блага не могат да направят никога. Както в никой друг момент от историята е необходимо да си спомним за провиденческия призив на Хосе Марти: ‹‹Дърветата трябва да застанат в редица и да преградят пътя на гиганта със седеммилни крака! Ние сме длъжни да отидем отпред на събудилите се редици, монолитни, като среброто в недрата на Андите!››.

 

 

Много са далеч от блестящите и ясни идеи на Боливар и Марти сдъвканите, сладникави и вманиачени думи, произнесени от изключителния лауреат на Нобелова премия по време на своето нелепо турне из селските местности на Колумбия, които чух вчера вечерта. Те само ми напомнят речите на Съюза заради прогреса с 51-годишна давност, когато не бяха извършени чудовищните престъпления,  от вълната за разрушаване на това полукълбо, когато нашата страна се бореше не само за правото си на независимост, но и за правото си на съществуване.

 

 

Обама говореше за предаване на земя. Той не каза, кога и как ще стане това, и за какво количество земя става въпрос.

 

 

Американските транснационални компании никога няма да се откажат от контрола над земите, водите, рудниците и природните ресурси на нашите страни. Американските войници трябва да напуснат военните бази, а техните войски отлетят от всички наши територии; САЩ са длъжни да се откажат от неравния обмен и да прекратят грабежа на нашите страни.

 

 

Може би, Общността на страните от Латинска Америка и Карибския регион (CELAC) ще стане истинска политическа организация в полукълбото, без Съединените Щати и Канада. Тяхната декадентска, разклатена империя отдавна си е заслужила правото да почива в мир.

 

 

Аз смятам, че кадрите на Върха трябва добре да се запазят – като пример за пълен провал.

 

 

Аз ще заобиколя страната със скандалите, причинени от поведението, на Секретната служба, която подсигурява личната охрана на Обама. В мен се създаде впечатлението, че отряда, на който беше поръчана задачата, характеризира своята професионалност. Това забелязах по време на визитата му в ООН, на тях им беше заповядано да охраняват главата на държавата. Несъмнено, те защитаваха него (Обама) от тези, които – с расистките си предразсъдъци – без колебание могат да предприемат против него враждебни действия.

 

 

Да се надяваме, че на Обама ще се отдаде случай да поспи със затворени очи макар и няколко часа, без намесата на тези, които му съчиняват празни речи, за  да говори ‹‹за безсмъртието на раците›› на фиктивната Среща на върха.

 

Фидел Кастро Рус




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

Архив