Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2011 11:00 - КАКВО ЗНАЕМ ЗА ДНЕШНАТА КРИЗА
Автор: archivekp Категория: Политика   
Прочетен: 872 Коментари: 0 Гласове:
0



Парите (ликвидността) изчезнаха навсякъде.

И най-напред това се случи не в Русия с нейния „тоталитарен режим”, а в съвършено демократичната Америка.

Тъкмо от САЩ кризата тръгна като цунами по цял свят.

Достигна и Русия. Достигна, а не се роди тук. Така че претенциите по повод възникналата криза да се насочват по адрес на Белия дом, а не на Кремъл. Ама какви ти САЩ, та ние живеем в Русия! И затова имаме претенции към руската, не към американската власт…

През последните месеци бяха предложени стройни и логични обяснения на случващото се. Няма да цитираме всичко, а само най-забавното. Излиза, че за всичко е виновна кризата на доверието. „Дефицитът на ликвидност идва в резултат от кризата на доверието между финансовите институции”. По-умните говорят за криза на доверието между банките и компаниите, по-глупавите разщиряват понятието. Ами нямало, моля ви се, доверие към руската власт сред населението и бизнеса, и оттук – всички беди. И щом се избере истински народно, отговорно пред народа правителство, кризата веднага ще цопне в реката Лета (в гръцката митология – реката на забравата в царството на мъртвите – б. пр.)

По този повод може да отбележим, че „отговорно министерство” искаха още от Николай Романов. И го получиха – кабинетът влезе в руската история с името Временно правителство. Тези момчета не попаднаха в Книгата на рекордите на Гинес, въпреки че несъмнено поставиха рекорд – за 242 дни, или 8 месеца, Керенски и екипът му успяха бързо и ефикасно да порутят огромната империя. Второто място в този рейтинг на скръбта поправо се пада на М.С. Горбачов. За почти аналогичен резултат на него му трябваха 2400 дни.

Спор няма, доверието е много важно във финансовите работи. Без него няма кредит, нито разсрочка, нито преференциални проценти. Но има нещо още по-незаменимо във финансвите работи. Това са самите пари. Ако ги няма, колкото и да се доверяваш на приятел, колкото и да обичаш ближния, че и по-далечния, няма с какво да ги кредитираш. По същия начин наличието на бензин в резервоара е главно условие за движението на вашия автомобил. Обаче ако нямате и автомобил, количеството на горивото няма абсолютно никакво значение. За никъде няма да тръгнете, докато не се сдобиете със средство за придвижване. Когато няма пари, няма ликвидност, икономиката не може да работи. Дълго и безплодно може да се спори за причината за днешната криза, докато не изясним едно нещо. Ако се появи криза в ликвидността на картофите, причината трябва да се търси в липсата на картофена реколта. Иди в безкрайните полета и си изясни каква напаст – естествена или изкуствена – води до липса на картофените клубени. Когато искаме да си изясним причините за масовото изчезване на парите, трябва да отидем там, откъдето те се появяват на бял свят. И едва тогава ще ни бъде ясна причината за днешната икономическа криза.

Къде са тези „полета”, на които „поникват” съвременните пари?

Несъмнено – в Съединените американски щати.

 

Николай Стариков – из „КРИЗА. Как се прави това”

Източник



Тагове:   криза,   САЩ,   статии,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

Архив